BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Sambutan Hari Malaysia 2019 : Guna pengangkutan awam

ACP Awang Din Awang Gani
KUCHING – Orang awam yang mahu hadir dan menyaksikan Sambutan Hari Malaysia 2019 di Padang Merdeka nanti disaran menggunakan pengangkutan awam seperti bas, teksi, grab, mycar dan sebagainya agar melancarkan lagi pergerakan mereka.

Ketua Polis Daerah Kuching, ACP Awang Din Awang Gani berkata, dianggarkan seramai 10,000 orang akan hadir daripada pelbagai jabatan dan institusi yang dijemput tidak termasuk pengunjung dan pelancong di sekitar bandar ini.

Sehubungan itu katanya, bagi memastikan program berjalan lancar Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (BSPT), IPD Kuching melaksanakan penutupan dan lencongan jalan di sekitar lokasi sambutan.

“Penutupan dan lencongan jalan di sekitar lokasi akan bermula pada pukul 4 petang sehingga majlis selesai.

“Jalan yang terlibat ialah Jalan Gambier (Tandas awam); lencongan Jalan Gambier ke Main Bazaar; Jalan Wawasan; Jalan Main Bazaar dari arah Jalan Lebuh Wayang; Jalan Lebuh Wayang dari arah Jalan Ban Hock (St. Mary); Susur Jalan Mcdougall dari arah Jalan Ban Hock dan Jalan Lampu Isyarat RTM ke Padang Merdeka,” katanya dalam kenyataan di sini sebentar tadi.
Sambutan itu akan dihadiri TYT Dipertua Negeri Sarawak, Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri, Ketua Menteri Sarawak, Ketua Menteri Sabah dan lain-lain kenamaan seluruh Malaysia serta duta-duta negara sahabat.

Tambah Awang, orang awam yang menggunakan kenderaan persendirian juga dinasihatkan parkir di tempat berikut iaitu Medan Pelita; Bangunan Saujana; Kawasan Terbuka Baitulmal; Panggung Udara; Reservoir Park; Gereja St. Thomas; Dewan Suarah dan Bulatan Padang Pasir.
“Pada 12, 13 dan 14 September ini akan diadakan raptai dengan penutupan dan lencongan dibuat bermula 7 malam hingga selesai.

“Pada 10 dan 11 September juga diadakan raptai khas oleh Majlis Seni dengan beberapa jalan ke kawasan lokasi akan ditutup bermula 10 malam,” ujarnya.

Menurutnya lagi, tindakan penguatkuasaan akam diambil kepada sesiapa yang mengingkari arahan pegawai polis yang bertugas.

“Kerjasama semua pihak amat diharapkan melancarkan majlis sambutan ini.
“Sebarang pertanyaan lanjut boleh menghubungi Ketua BSPT IPD Kuching di talian 082-221127 atau 082-221129 pada waktu pejabat 8 pagi -5 petang,” ujarnya.
« PREV
NEXT »

No comments

Facebook Comments APPID