BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Saddiq buat u turn paling teruk, Aziz IsaKUCHING – Kenyataan Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman terhadap pendakwah kontroversi, Dr Zakir Naik dianggap ‘u-turn’ paling teruk dalam sejarah politik Malaysia.

Setiuasaha Publisiti Pemuda Sosialis Parti Tindakan Demokratik (DAPSY) Sarawak Abdul Aziz Isa berkata, malah kenyataan tersebut menunjukkan bahawa Syed Saddiq mempunyai kekurangan prinsip dan integriti moral.

“Beliau sebelum ini tegas mengutuk kenyataan Dr Zakir Naik yang menggangap kaum Cina di Malaysia sebagai tetamu.

“Malah beliau mengeluarkan kenyataan ‘heroik’ untuk menyokong rakan menteri yang lain, Gobind Singh Deo, M Kulasegaran dan Dr Xavier Jayakumar dalam kabinet untuk mengusir Dr Zakir.

“Malangnya, kenyataannya ‘heroik’ menjadi ‘anti-klimaks’ kerana ia tidak bertahan lama.

“Dalam masa sepuluh hari selepas menggesa supya Zakir dihantar pulang ke India, beliau menjemput Zakir makan malam di rumahnya,” ujarnya.

Abdul Aziz berkata, beliau tidak menyangkal ada beberapa ahli politik membuat ‘U-turns’ dalam kerjaya politik mereka kerana sebab-sebab tertentu tetapi dalam kes Syed Saddiq dengan Zakir Naik, ini adalah ‘U-turn’ paling buruk dalam sejarah politik Malaysia.

“Apakah mesej yang dia cuba hantar kepada orang ramai?

“Jangan beritahu saya bahawa Syed Saddiq ini menderita demensia pada peringkat awal.

“Keputusannya ini menunjukkan beliau kekurangan prinsip dan integriti moral.

“Saya bimbang jika dia kekal berkelakuan sedemikan, para belia akan mula merasa jijik dan bosan dengan kepimpinan Pakatan Harapan,” tambahnya.

Abdul Aziz berkata, apa yang yang lebih teruk, tanpa rasa malu, Syed Saddiq menyertakan bersama gambar beliau duduk semeja bersama pendakwah itu di Instagram dengan kenyataan ‘Tidak ada seorang pun dalam dunia ini yang bebas dari melakukan kesilapan. Dr Zakir Naik sudah minta maaf.

Syed Saddiq dalam kenyataan tersebut juga berkata: ‘Tidak perlu nak mendabik dada dan mengeruhkan keadaan lagi.

“Tidak perlu menghina dan menghina. Let’s move on, negara memerlukan penyembuhan “, katanya di Instagram.

Abdul Aziz berkata, untuk menjadikan Malaysia hebat sekali lagi, sudah tiba masanya golongan belia Malaysia berdiri sebagai satu suara.

“Negara memerlukan pemimpin muda yang progresif dan sederhana.

“Kita tidak memerlukan pemimpin belia yang kan ‘ultraconservative’ yang dimiliki oleh masa lalu. Atau, kita tidak akan melihat perubahan dalam seumur hidup kita,”katanya.
« PREV
NEXT »

No comments

Facebook Comments APPID