BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

1,871 saman merokok


SIBU: Sejumlah 1,871 saman dikeluarkan semasa pemeriksaan 23,135 premis di seluruh negara dalam tempoh empat hari pertama penguatkuasaan larangan merokok.

Timbalan Menteri Kesihatan Dr Lee Boon Chye berkata,  walaupun saman dikeluarkan, namun pematuhan yang baik di kalangan pemilik premis.

"Daripada saman ini, hanya 491 saman dikeluarkan kepada pemilik premis yang terdiri daripada kira-kira dua peratus daripada jumlah premis yang diperiksa.

"Ini bermakna 98 peratus premis mematuhi," katanya kepada The Borneo Post semalam ketika ditanya mengenai tahap pematuhan larangan merokok negara yang berkuatkuasa pada 1 Jan.

Untuk mencapai tujuan ini, beliau memberi jaminan bahawa Kementerian Kesihatan akan menjalankan pemeriksaan rawak lebih banyak mengenai kedai kopi di tengah-tengah aduan bahawa sesetengah pelanggan terus melanggar larangan merokok.

Beliau juga mengingatkan bahawa pengendali restoran juga akan dikompaun jika mereka didapati menyediakan ruang merokok di premis mereka.

Denda untuk pelaku kali pertama adalah RM250 yang akan dikurangkan kepada RM150 jika denda diselesaikan dalam masa sebulan.

Bagi kesalahan kedua, pesalah juga akan dikenakan denda RM250, manakala pesalah ketiga dan seterusnya akan dikompaun RM350.

Kegagalan menyelesaikan kompaun dalam masa 90 hari dari tarikh terbitan akan menyebabkan pesalah dikenakan di mahkamah di mana mereka boleh didenda RM10,000 atau dipenjara sehingga dua tahun.

Sementara itu, pemerhatian secara rawak di kedai kopi di sini semalam mendapati tiada pelanggan yang melanggar larangan merokok.

Tanda 'Tidak Merokok' juga dipaparkan dengan jelas di premis-premis ini untuk mengingatkan para pelanggan dari larangan merokok.

Sumber Berita : Borneo Post Online

« PREV
NEXT »

No comments

Facebook Comments APPID