BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Harga naik kerana kos operasi meningkat

KUCHING: Kos operasi yang melambung 39 peratus punca kenaikan  harga kemasukan pengunjung ke Kampung Budaya Sarawak (SCV).

Timbalan Pengurus Besar Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC), Edwin Abit berkata, kenaikan yuran disebabkan kenaikan kos operasi, gaji dan perbelanjaan berkaitan, dan harga barang serta perkhidmatan.

Beliau mempertahankan kenaikan harga kemasukan ke Kampung Budaya Sarawak (SCV) yang bermula Januari lalu.


"Kos operasi meningkat kepada 39 peratus sejak 2007. Upah minimum meningkat daripada RM600, RM900, RM1,100 dan RM1,200 sejak 2007," katanya pada sidang akhbar di SCV semalam.

Kadar baharu untuk orang dewasa bukan dewasa dan kanak-kanak berusia dua hingga 12 tahun adalah RM95 dan RM60. Kadara harga sebelum ini RM60 dan RM30.
Bagi rakyat Sarawak, SCV kini mengenakan bayaran RM30 untuk orang dewasa dan RM20 untuk kanak-kanak, peningkatan sebanyak RM5 setiap satu.

Sabtu lalu, Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah berkata kementeriannya akan menjalankan siasatan berhubung kenaikan kos masuk SCV, sambil menunjukkan bahawa beliau tidak dimaklumkan mengenai langkah itu.
 
"Peningkatan harga tiket juga menampilkan aktiviti baharu yang termasuk lawatan pemandu pelancong SCV, pameran kebudayaan, perkhidmatan fotografi dan cenderahati foto untuk para tetamu, serta permainan tradisional dan sebagainya," katanya.

Jane juga berkata pelawat yang datang dalam kumpulan seperti rombingan sekolah, boleh mendapatkan kadar yang jauh lebih rendah

Beliau berkata orang ramai telah dimaklumkan sejak pertengahan Disember tahun lepas berhubung kenaikan itu.

Jane menambah bahawa SCV telah memberikan agensi pelancongan tempoh setahun sehingga 31 Disember 2020 untuk terus menggunakan kadar sebelumnya.

Mengenai perkembangan lain, SCV sedang mencari tawaran untuk operasi pada waktu malam dalam tempoh dua tahun akan datang untuk menarik lebih banyak pelawat. 

Katanya, mereka masih mengusahakan konsep itu, dan ia melibatkan pembangunan peringkat luar.

"Kami merancang untuk melakukannya di atas tasik dengan lampu, ciri air dan bunyi. Ia akan menggunakan teknologi unjuran air, jauh lebih maju daripada pancutan air Waterfront Kuching, "kata Edwin.

Beliau menambah bahawa ia akan merangkumi air pancut air yang tinggi dan aliran air 12m.

Ditanya mengenai kos itu, beliau berkata tidak ada angka lagi.

Mengenai jumlah pelawat tahunan, Jane berkata SCV menerima kira-kira 130,000 tetamu dalam tempoh setahun.

Walau bagaimanapun, beliau berkata bilangan itu boleh meningkat kepada sebanyak 160,000 setahun disebabkan berlangsung Festival Muzik Hutan Hujan Sedunia.

Beliau menambah bahawa SCV akan meraikan ulang tahun ke-30 tahun ini.

"Sejak dibuka sehingga 2019, SCV telah menerima 329,593 pelawat untuk Festival Muzik Hutan Hujan Dunia (RWMF), 74,956 untuk Festival Harvest dan Festival Rakyat Sarawak, dan 684,1245 untuk tema, acara dan fungsi tema.

"Dengan kerja-kerja menaiktaraf dan penambahbaikan di bawah Fasa 1 yang disiapkan pada Julai tahun lepas, kemudahan SCV kini boleh memenuhi keperluan dan jangkaan pelawat. Fasa 2 akan bermula tidak lama lagi dan dijangka siap sebelum RWMF 2020, "katanya.

Dibuka secara rasmi pada 15 Februari 1990, SCV terletak di 17.5 ekar di Gunung Santubong dan merupakan projek yang dibiayai oleh kerajaan negeri dan dibangunkan dan diurus oleh SEDC.
« PREV
NEXT »

No comments

Facebook Comments APPID